fbpx

Huomioi nämä 5 tärkeää asiaa keittiön suunnittelussa

Suunnitteletko keittiön uusimista? Onnistu paremmin ottamalla huomioon nämä 5 asiaa jo suunnitteluvaihessa: Käytännöllisyys, esteettisyys, tilan hyötykäyttö, valaistus & sähkö sekä laatu.

Käytännöllisyys

Keittiö on kodissa paikka, jossa vietämme suuren osan ajastamme. Ruokaa valmistaessa on tärkeää, että välineet ja elintarvikkeet ovat helposti käden ulottuvilla.

Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon omaan tarpeeseen sopivat sijoittelut mm. jääkaapille, kattiloille, altaalle ja vesipisteelle. Kun ottaa huomioon edellä mainitut asiat, keittiössä on huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää työskennellä.

TILAVILLA LAATIKOSTOILLA KEITTIÖVÄLINEET PYSYVÄT JÄRJESTYKSESSÄ.

Käytännön asioista olisi hyvä huomioida ainakin seuraavat asiat:

 • lieden ympärille tilaa 40-60 cm
 • työtasoja ja laskutilaa riittävästi omiin tarpeisiin
 • vesipiste on lieden lähettyvillä
 • astianpesukoneen paikka altaan lähellä ja jos mahdollista, nostettuna noin 40 cm lattiasta. Korotus mahdollistaa sen, että likaisten astioiden koneeseen laittaminen, sekä purkaminen koneesta on huomattavasti mukavampaa
 • kylmälaitteita ja uuneja ei olla suositeltu välittömään läheisyyteen keskenään energiatehokkuuden vuoksi, nykyaikaiset integroitavat laadukkaat kodinkoneet mahdollistavat kuitenkin kylmä-ja lämpölaitteen vierekkäin sijoittelun
 • vesi- ja viemäröintiliitokset pitää olla tiedossa allasta ja astianpesukonetta sijoiteltaessa
 • ruokapöydän paikka, mikäli ei ole erillistä ruokailuhuonetta

Arjen kiireessä varsinkin, sijoittamalla komponentit oikein jää aikaa muuhunkin, kuin turhaan kulkemiseen keittiössä.

Esteettisyys

Tavoite on, että sama keittiö palvelisi meitä useamman vuoden ja ulkonäön lisäksi olisi hyvä miettiä ajattomuutta. Materiaalien valinnassa huomion arvoista olisi valita värimaailmaltaan tuotteet, jotka miellyttävät silmää vielä useamman vuoden päästä.

Mielestämme on tärkeää mitoittaa keittiö juuri sopivaksi tilaan ja tällöin voidaan ottaa neliömäärä tehokkaasti käyttöön, vaikka kyseessä olisikin pieni tila. Tästä päästäänkin seuraavaan tärkeään asiaan.

Tilan hyötykäyttö

Mitoittamalla keittiö käytettävään tilaan sopivaksi, saadaan tilasta maksimaalinen hyöty irti. Valikoimastamme löytyy +malliston keittiö, jossa matalan sokkelin ansiosta saadaan jopa 30% lisää säilytystilaa ja tämä ilahduttaa varmasti varsinkin keittiössä, jossa on hyvin vähän pohjaneliöitä käytettävissä. Nykyään suosiossa on aamiaiskaappi, johon on mahdollista kätkeä keittiön pienkoneet, kuten tehosekoittimet ja leivänpaahtimet ja näin saada lisää työskentelytilaa pöytätasoille.

Esimerkkejä yleisimmistä keittiöistä:

 • I -mallin keittiö, joka sijoitetaan yhdelle seinälle. Tätä ratkaisua suositaan tilassa, jossa tilaa on vähän ja usein keittiö on niin kutsuttu tupakeittiö
 • L -mallin keittiössä sijoittelu tapahtuu kahdelle vierekkäiselle seinälle
 • U -mallin keittiössä on käytettävissä kolme peräkkäistä seinää
 • II -mallin keittiössä kaapistot sijoitetaan kahdella vastakkaiselle seinälle. Toiselle seinälle usein työtasot ja toiselle seinälle korkeammat komerot
 • Saareke-mallin keittiö on ollut erityisen suosittu viime vuodet ja se antaakin yleensä mahdollisuuden työskennellä keittiössä sosiaalisemmin. Saareketta voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Saareke vaatii usein keittiöltä hiukan enemmän tilaa.

Valaistus ja sähkö

SAAREKKEEN PISTORASIA, JONKA SAA ESILLE TARVITTAESSA

Elämme Pohjolassa, jossa talvet ja pimeät ajat ovat pitkiä. Valaistuksen suunnittelu on tärkeässä osassa, kun suunnitellaan keittiötä. Keittiössä valoja voi sijoittaa niin työtasojen yläpuolelle, kuin kattoonkin. Näiden lisäksi on saatavilla monenlaisia valonlähteitä tuomaan tunnelmallista epäsuoraa ja eri sävyistä valaistusta keittiöön. Vain mielikuvitus on rajana. Pistorasioiden paikat kannattaa suunnitella huolella. Pistorasioista löytyy malleja, jotka saa upotettua tasoon ja vain tarvittaessa ottaa esille.

Laatu

Tässäkin on hyvä muistaa, että keittiö on investointi, joka kannattaa ajatella pidemmällä tähtäimellä. Kiintokalusteita valittaessa ajatuksena on, että kalusteet ovat niille suunnitellulla paikalla useita vuosia. Laadukkaista materiaaleista valmistetulla keittiöllä on positiiviset kauaskantoiset seuraukset. Paljon käytössä olevat laatikostot ja kaappien ovet säilyttävät ryhtinsä ja oikein hoidettuna pinnat ovat siistejä vuosienkin päästä. Ovatpa jotkut antaneet vanhalle keittiölle uuden elämän vielä mökillä.

Opdecolla asiantunteva ja kokenut henkilökunta on vuosien ajan ratkonut edellä mainittuja tärkeitä seikkoja asiakkaidensa kanssa. Ja meillä lähtökohtana onkin se, että voimme yksilöllisesti palvella ja valita juuri sinun tarpeisiisi sopivat materiaalit aina mitoituksesta sopivaan sävyyn asti. Toivottavasti tästä blogitekstistä oli hyötyä sinulle ja autamme mielellämme toteuttamaan juuri Sinun unelmien keittiön.

Luodaan yhdessä unelmiesi keittiö

Keittiöammattilaisemme auttavat mielellään sinua löytämään täydellisen ratkaisun kotiisi. Varaa aika maksuttomaan suunnittelutapaamiseen ja aloitetaan unelmiesi toteuttaminen jo tänään. Voit myös pyytää alustavan tarjouksen projektistasi.